Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Ομάδα γιατρών του Νοσοκομείου του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι θεράπευσε επιτυχώς την οξεία ηπατική ανεπάρκεια σε βρέφος οκτώ μηνών, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BBC. Οι γιατροί εμφύτευσαν ηπατικά κύτταρα στον μικρό Iyaad Syed, τα οποία λειτούργησαν ως «προσωρινό» ήπαρ, επιτρέποντας στο κατεστραμμένο όργανο του παιδιού να αναπλαστεί φυσιολογικά. Ο μικρός Iyaad, που σήμερα χαίρει άκρας υγείας, πριν από έξι μήνες είχε προσβληθεί από ιό που κατέστρεφε με ταχύ ρυθμό το ήπαρ του, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του. Οι θεράποντες ιατροί αντί να τον βάλουν σε λίστα αναμονής για μόσχευμα, ένεσαν ηπατικά κύτταρα (από δωρητή) στην κοιλιακή του περιοχή, τα οποία επεξεργάζονταν τις τοξίνες και παρήγαγαν ζωτικής σημασίας πρωτεΐνες (δηλαδή υποκατέστησαν προσωρινά την λειτουργία του κατεστραμμένου ήπατος).
Πριν τα κύτταρα μεταμοσχευτούν στον μικρό ασθενή, είχαν καλλιεργηθεί σε ειδικό διάλυμα με μια ουσία που περιέχεται στα φύκια, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο απόρριψής τους από το ανοσοποιητικό σύστημα. Δύο εβδομάδες μετά την εμφύτευση των ηπατικών κυττάρων, το ήπαρ του Iyaad άρχισε να αναπλάθεται.
Όπως εξηγεί ο Δρ Ανιλ Ντχάβαν, ηπατολόγος στο Νοσοκομείο του Βασιλικού Κολεγίου «είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που γίνεται εφαρμογή της θεραπείας σε παιδιατρικό ασθενή με οξεία ηπατική ανεπάρκεια. Έχουν περάσει λίγοι μήνες από τότε που εξετάσαμε τον μικρό, ο οποίος τότε χρειαζόταν αιμοκάθαρση και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.
Σήμερα έχει μια δεύτερη ευκαιρία να χαρεί τη ζωή και είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο ότι έξι μήνες μετά την επέμβαση παρουσιάζει σχεδόν φυσιολογική ηπατική λειτουργία».
Το ερώτημα που έχει ανακύψει μετά από την επιστημονική αυτή επιτυχία, είναι κατά πόσο η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλους ασθενείς με οξεία ηπατική ανεπάρκεια. Η ομάδα του Βασιλικού Κολεγίου σπεύδει να διευκρινίσει ότι απαιτούνται μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές, για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητάς της. Πάντως το πλεονέκτημά της είναι ότι εν αντιθέσει με την μεταμόσχευση ήπατος, οι ασθενείς δεν χρειάζεται να παίρνουν ανοσοκατασταλτικά. Ο Άντριου Λανγκφορντ, επικεφαλής του British Liver Trust σημειώνει ότι «η αρχή αυτής της νέας θεραπευτικής τακτικής είναι σίγουρα καινοτόμος και αναμένουμε τις περαιτέρω κλινικές δοκιμές της, για να δούμε αν κάποτε θα αποτελέσει πρώτης γραμμής θεραπεία για ενήλικες και παιδιά».