Μύθοι και Αλήθειες
Ο καθένας έχει λόγους για να αποφεύγει μια κολονοσκόπηση. Συχνά, η απόφαση αυτή είναι βασισμένη σε λανθασμένα δεδομένα που οι ασθενείς έχουν σχετικά με την εξέταση καθ’εαυτή, αλλά και σχετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Το ευρύ κοινό δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους καρκίνους που μπορούν να προληφθούν – και ότι η κολονοσκόπηση είναι μια σύντομη, μετρίως δυσάρεστη δοκιμασία που μπορεί να σώσει τη ζωή τους.
Παρακάτω, αναλύονται οι συνηθέστεροι μύθοι και δίνονται απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα σχετικά με την κολονοσκόπηση:
Μύθος # 1 : «Δεν διατρέχω κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.»
Η αλήθεια είναι η εξής: Ο καθένας διατρέχει κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο παχέος εντέρου. Ένας στους δεκαοκτώ άνδρες και γυναίκες θα προσβληθεί από καρκίνο του παχέος εντέρου στη διάρκεια της ζωής τους. Ενήλικες άνω των 50 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση , επειδή η μεγάλη πλειοψηφία των πολυπόδων του παχέος εντέρου – που είναι οι πρόδρομοι του καρκίνου του παχέος εντέρου – εμφανίζονται μετά την ηλικία των 50. Η αφαίρεση των πολυπόδων προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
«Μύθος # 2 : «Αν δεν έχω κανένα σύμπτωμα , δεν χρειάζεται να κάνω κολονοσκόπηση.»
Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, ο καρκίνος του παχέος εντέρου ξεκινά ως μια προκαρκινική βλάβη στο παχύ έντερο, η οποία συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Με την κολονοσκόπηση ανιχνεύoνται αυτές τις προκαρκινικές βλάβες (πολύποδες) και ο γιατρός μπορεί, στην ίδια εξέταση, να τις αφαιρέσει πριν μετατραπούν σε καρκίνο και πριν προκαλέσουν συμπτώματα. Τέτοιες προκαρκινικές βλάβες ανευρίσκονται κατά μέσο όρο στο 15% των γυναικών και 25% των ανδρών από την ηλικία των 50 ετών και άνω.
Μύθος # 3 : «Δεν μπορώ να πιώ το καθαρτικό που απαιτείται για την κολονοσκόπηση.»
Η προετοιμασία του εντέρου για κολονοσκόπηση με τη χρήση μεγάλου όγκου καθαρτικών διαλυμάτων είναι ένας από τους κορυφαίους αποτρεπτικούς παράγοντες για την εξέταση. Τα καλά νέα: Στις ημέρες μας, η προετοιμασία του εντέρου είναι πιο εύκολη από ό,τι παλαιότερα. Αντί να χρειάζεται κανείς να καταναλώσει μεγάλες ποσότητες καθαρτικού διαλύματος που μπορεί να φτάνει και μέχρι τα 4 λίτρα, υπάρχουν πλέον και επιλογές καθαρτικών διαλυμάτων του ½ λίτρου. Πολλοί γιατροί ενδοσκόποι συστήνουν πλέον προετοιμασία 2 ημερών, όπου μπορείτε να πάρετε το μισό όγκο καθαρτικού διαλύματος από το προηγούμενο βράδυ και το άλλο μισό το πρωί της εξέτασης. Οι στατιστικές, έχουν δείξει ότι με αυτόν τον τρόπο η διαδικασία είναι καλύτερα ανεκτή.
Μύθος # 4 : «Η κολονοσκόπηση δεν είναι ακριβής .»
Το 2008, είχε προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης από μια μελέτη που ανέφερε ότι οι κολονοσκοπήσεις μπορεί να μην προστατεύουν πλήρως από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Όμως, σε αυτή τη μελέτη , πολλές κολονοσκοπήσεις δεν ήταν πλήρεις και ολοκληρωμένες και είχαν πραγματοποιηθεί από γενικούς παθολόγους και οικογενειακούς γιατρούς οι οποίοι μπορεί να μην είχαν επαρκή εμπειρία.
Πιο πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η εμπειρία του ενδοσκόπου έχει μεγάλη σημασία για την αποτελεσματικότητα της εξέτασης. Για μια υψηλής ποιότητας κολονοσκόπηση, βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας είναι εξειδικευμένος στην εκτέλεση της εξέτασης.
Μύθος # 5 : «Η κολονοσκόπηση είναι πολύ επώδυνη».
Στην πραγματικότητα , το 99% των ασθενών που είναι επαρκώς ναρκωμένοι και αισθάνονται άνετα κατά την εξέταση, χωρίς να θυμούνται τίποτα από αυτήν. Μερικά νοσοκομεία προσφέρουν επίσης την δυνατότητα γενικής αναισθησίας υπό παρακολούθηση για τους ασθενείς που επιθυμούν βαθύτερη καταστολή.
Μύθος # 6 : «Είναι πάρα πολύ επικίνδυνη εξέταση. Κάποιος φίλος μου υπέστη διάτρηση του παχέος εντέρου του κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης.»
Όταν πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους γιατρούς, οι κολονοσκοπήσεις είναι εξαιρετικά ασφαλείς. Ο κίνδυνος διάτρησης είναι μικρότερος από 1 σε 1.000 περιπτώσεις, και ο κίνδυνος της αιμορραγίας είναι μικρότερος από 1 στις 100 περιπτώσεις.
Μύθος # 7 : «Αν έχω καρκίνο του παχέος εντέρου , τότε ήταν γραφτό να γίνει .»
Δεν είναι αλήθεια. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προληφθεί, ως εξής:
Αρχίστε προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου (η κολονοσκόπηση είναι η προτιμώμενη μέθοδος) σε ηλικία 50 ετών , ή και νωρίτερα εάν έχετε παράγοντες κινδύνου. Άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε: βελτιώστε τη διατροφή σας, διατηρήστε ένα κανονικό βάρος σώματος, υιοθετήστε την τακτική άσκηση και αποφύγετε το κάπνισμα.
Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου είναι:
1. Το ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό προκαρκινικών πολυπόδων ή καρκίνου,
2. Ηλικία 50 ετών και άνω,
2. Παχυσαρκία,
3. Κάπνισμα,
4. Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (Νόσος Crohn ή Ελκώδης κολίτιδα).