10.4.2016

Αιμορροϊδοπάθεια

από τον Spiros Andrikopoulos

Αιμορροϊδοπάθεια

 

οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικές ανατομικές δομές που όλοι οι άνθρωποι έχουν στην περιοχή του πρωκτού. Σχηματίζουν ένα δίκτυο από «αγγειακά μαξιλάρια» (vascular cushions), τα οποία δροuν προστατευτικά κατά τη διάρκεια της αφόδευσης και υποβοηθούν στη σύγκλειση του πρωκτού, συμβάλλοντας έτσι κατά ένα μέρος στην εγκράτεια.

Η ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΟΠΑΘΕΙΑ

είναι η πάθηση κατά την οποία οι αιμορροΐδες διογκώνονται, χαλαρώνουν και ορισμένες φορές προπίπτουν, με αποτέλεσμα να μπορούμε να τις ψηλαφήσουμε σαν όζους που προβάλλουν από τον πρωκτό. Σε αυτό το στάδιο, πολύ συχνά αιμορραγούν, ιδίως όταν ερεθίζονται από τη διέλευση σκληρών κοπράνων. Μπορεί να είστε σε θέση να δείτε ή να αισθανθείτε τις αιμορροΐδες γύρω από τον πρωκτό (εξωτερικές) ή μπορεί να είναι εσωτερικές εντός του ορθού, οπότε δεν φαίνονται και δεν ψηλαφούνται.

Όπως για τις περισσότερες παθήσεις της περιοχής, η συχνότητα της αιμορροϊδοπάθειας στον πληθυσμό δεν είναι γνωστή, καθώς οι περισσότεροι δεν αναφέρουν το πρόβλημά τους. Φαίνεται όμως ότι η πάθηση πρέπει να είναι ιδιαιτέρως συχνή και ενοχλητική καθώς τα συμπτώματα εμποδίζουν την καθημερινότητα των ασθενών προκαλώντας έντονη δυσφορία.

Φαίνεται ότι η αιμορροϊδοπάθεια βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των παθήσεων που χαρακτηρίζονται ως «παθήσεις της εποχής μας και του δυτικού τρόπου ζωής», καθώς στις αιτίες της παίζουν βασικό ρόλο καθημερινά προβλήματα όπως το άγχος, η δυσκοιλιότητα, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και έλλειψη άσκησης, κ.α.

ΑΙΤΙΑ – ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

της αιμορροϊδοπάθειας είναι τα εξής:

 • Κληρονομική προδιάθεση
 • Δυσκοιλιότητα
 • Παχυσαρκία
 • Μεγάλη ηλικία
 • Εγκυμοσύνη και εργώδης τοκετός
 • Υπερτονία του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού που συχνά σχετίζεται με άγχος, καθιστική ζωή και έλλειψη άσκησης
 • Παρατεταμένη παραμονή στην τουαλέτα κατά την κένωση (άνθρωποι που διαβάζουν ή παίζουν με το κινητό ή το tablet έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν αιμορροϊδοπάθεια)

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Απώλεια ζωηρού κόκκινου αίματος στην τουαλέτα (είτε σε μικρή ποσότητα πάνω στο χαρτί, είτε σε μεγαλύτερη ποσότητα μέσα στη λεκάνη)
 • Ψηλαφητή διόγκωση της περιοχής του πρωκτού
 • Φαγούρα και ερεθισμός της περιοχής γύρω από τον πρωκτό
 • Ήπια απώλεια υγρών στο εσώρουχο
 • Δυσκολία καθαρισμού μετά από μία κένωση
 • Πόνος που προκαλείται συνήθως όταν οι αιμορροΐδες είναι ερεθισμένες και περνάει όταν αιμορραγήσουν. Ο πόνος όταν επιμένει μπορεί να σηματοδοτεί κάτι σοβαρότερο όπως η θρόμβωση των αιμορροΐδων και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον ειδικό.

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Ενώ οι αιμορροΐδες είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες αιμορραγίας από το ορθό, υπάρχουν και άλλες, πιο σοβαρές αιτίες. Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τι προκαλεί μία αιμορραγία χωρίς να επισκεφθείτε τον ειδικό και να υποβληθείτε σε μία πλήρη εξέταση.

Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΩΚΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

γίνεται με την κλινική δακτυλική εξέταση του ορθού σε συνδυασμό με ενδοσκόπηση με ειδική μεγεθυντική κάμερα. Η εξέταση αυτή είναι ανώδυνη και άκρως απαραίτητη τόσο για τη διάγνωση και τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων, όσο και για τον καθορισμό της πιο ενδεδειγμένης θεραπευτικής προσέγγισης για κάθε ασθενή.

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης, ο γιατρός αναλόγως των ευρημάτων, θα επιλέξει είτε να προβεί σε άμεση αντιμετώπιση στο εξωτερικό ιατρείο (π.χ. με ελαστική περίδεση), είτε να συζητήσει μαζί σας κάποια από τις διαθέσιμες χειρουργικές επιλογές για τη θεραπεία.

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

της αιμορροϊδοπάθειας περιλαμβάνει:

 • Θεραπεία της υποκείμενης δυσκοιλιότητας. Αυτό γίνεται είτε με διατροφικές συμβουλές, όπως π.χ. η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών (φρούτα και λαχανικά) και νερού, είτε με χορήγηση κάποιου υπακτικού σκευάσματος.

Η διατροφή με φυτικές ίνες  είναι από τους καλύτερους τρόπους για να επιτύχουμε μαλακές και σχηματισμένες κενώσεις κάτι που θα βελτιώσει τα συμπτώματα. Η συνιστώμενη ποσότητα φυτικών ινών είναι 20 έως 35g/ημέρα. Ο καλύτερος και πλέον φυσικός τρόπος πρόσληψης είναι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Για όσους δεν μπορούν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών υπάρχουν στο εμπόριο σκευάσματα συμπυκνωμένων φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες για να έχουν την υπακτική τους δράση θα πρέπει να λαμβάνονται με μεγάλες ποσότητες νερού (2-3 λίτρα/ημέρα) και είναι εντελώς ασφαλείς ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν εφ’ όρου ζωής.

 • Τα θερμά υδρόλουτρα συστήνονται σε καθημερινή βάση (10-15 λεπτά, δύο εως τρείς φορές την ημέρα). Ο ευκολότερος τρόπος είναι η βύθιση σε μπανιέρα με χλιαρό νερό, το οποίο βοηθά στη χαλάρωση του σφιγκτήρα και την αύξηση της αιματικής ροής στην προσβεβλημένη περιοχή.
 • Τα ψυχρά επιθέματα που υπάρχουν έτοιμα στο εμπόριο, έχουν ένδειξη μόνο κατά τη διάρκεια μιας αιμορροϊδικής κρίσης, δηλαδή όταν οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες, ερεθισμένες και πονούν (υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν οφείλεται σε θρόμβωση, διότι σε αυτήν την περίπτωση τα ψυχρά επιθέματα αντενδείκνυνται)
 • Η τοπική θεραπεία με αλοιφές που υπάρχουν διαθέσιμες στο εμπόριο μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση των συμπτωμάτων του πόνου, της φλεγμονής και της φαγούρας.  Οι αλοιφές αυτές συνήθως περιέχουν συνδυασμό τοπικών αναισθητικών και υδροκορτιζόνης (αντιφλεγμονώδες) και η χρήση τους δεν θα πρέπει να γίνεται παρατεταμένα.

ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

των αιμορροΐδων μπορούν να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Κολοπρωκτολογικό ιατρείο. Οι μέθοδοι αυτοί δεν απαιτούν νοσηλεία ή γενική αναισθησία, είναι σε γενικές γραμμές καλά ανεκτές από τους ασθενείς και με σχετικά καλά ποσοστά επιτυχίας. Το μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι ότι ακόμα κι αν αποτύχουν αρχικά, μπορούν να επαναληφθούν, ενώ το μειονέκτημά τους είναι ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε περιπτώσεις εξωτερικών αιμορροΐδων. Οι τεχνικές αυτές περιλαμβάνουν:

 • Την αιμορροϊδοπλαστική laser, είναι μία νέα επαναστατική μέθοδος αντιμετώπισης όλων των βαθμών αιμορροϊδοπάθειας. Πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικής γεννήτριας παραγωγής laser συγκεκριμένης ισχύος και ελεγχόμενης εκπομπής. Ειδικοί καθετήρες μεταφέρουν την ενέργεια αυτή στα χέρια του χειρουργού στο χειρουργικό πεδίο και με εύκολο και ανώδυνο τρόπο βοηθούν στην αντιμετώπιση των αιμορροΐδων. Η τεχνική είναι ασφαλής, ανώδυνη, πραγματοποιείται με μέθη και παραμονή λίγων ωρών στο νοσομείο και εξασφαλίζει την ταχεία επάνοδο του ασθενούς στις δραστηριότητές του.
 • Την ελαστική περίδεση των αιμορροΐδων (rubber band ligation), η οποία αποτελεί και τη δημοφιλέστερη και πιο επιτυχημένη μέθοδο. Πρόκειται για την εφαρμογή ενός ελαστικού δακτυλίου γύρω από την αιμορροΐδα, με αποτέλεσμα τον «στραγγαλισμό» της αιμορροΐδας και τη διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος. Η αιμορροΐδα τελικά συρρικνώνεται και αποπίπτει. Η τεχνική είναι γενικά ανώδυνη, με ελάχιστες επιπλοκές και τα ποσοστά επιτυχίας φτάνουν το 70-80%.
 • Την σκληροθεραπεία που γίνεται με ένεση μίας χημικής ουσίας στην αιμορροΐδα, που έχει σαν συνέπεια τη συρρίκνωσή της. Η μέθοδος δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγάλες αιμορροΐδες και είναι μάλλον λιγότερο αποτελεσματική από την προηγούμενη.
 • Την καταστροφή των αιμορροΐδων με χρήση laser ή υπερύθρων, ή διπολικής διαθερμίας. Και αυτές οι μέθοδοι φαίνεται ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικές από την ελαστική περίδεση.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

– Αυτές εφαρμόζονται στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία και απαιτούν νοσηλεία από λίγες ώρες μέχρι 1-2 ημέρες. Οι χειρουργικές μέθοδοι εφαρμόζονται είτε απ’ ευθείας σε περιπτώσεις προχωρημένης αιμορροϊδοπάθειας (4ου βαθμού), είτε μετά από αποτυχία των προηγούμενων μεθόδων. Οι διαθέσιμες χειρουργικές μέθοδοι σήμερα είναι οι εξής:

 • Η κλασική αιμορροϊδεκτομή, στην οποία αφαιρούνται χειρουργικά οι αιμορροϊδικοί όζοι. Η μέθοδος έχει ποσοστά επιτυχίας άνω του 95% και είναι η παλαιότερη, πιο αποτελεσματική και δοκιμασμένη στο χρόνο (από το 1937). Το μοναδικό της μειονέκτημα είναι ότι έχει μετεγχειρητικό πόνο, ο οποίος μειώνεται καθώς η περιοχή του χειρουργείου επουλώνεται.

Η κλασική αιμορροϊδεκτομή μπορεί να γίνει με διάφορα μέσα, όπως το νυστέρι, το laser και άλλες εξειδικευμένες συσκευές που κόβουν και καυτηριάζουν τους ιστούς.

 • Η αιμορροϊδοπηξία με χρήση ειδικού συρραπτικού μηχανήματος (PPH: procedure for prolapsed and haemorrhoids) είναι μία αρκετά νεότερη τεχνική, η οποία είναι μεν ανώδυνη, αλλά έχει υψηλότερα ποσοστά υποτροπής και όταν υπάρξουν επιπλοκές, αυτές μπορεί να είναι αρκετά δυσάρεστες.
 • Η απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών με τη χρήση υπερήχων (HAL – RAR ή THD). Πρόκειται για πολύ νεότερες τεχνικές, οι οποίες είναι σχετικά ανώδυνες με ταχεία επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες. Δεν έχουν ιδιαίτερες επιπλοκές αλλά η αποτελεσματικότητά τους είναι περιορισμένη σε ασθενείς με 4ου βαθμού αιμορροϊδοπάθεια και σε όσους έχουν και εξωτερικές αιμορροΐδες.

 

Όλες οι προαναφερθείσες τεχνικές συνοδεύονται από διαφορετικό βαθμό δυσφορίας και πόνου, αλλά και διαφορετική αποτελεσματικότητα και ποσοστά υποτροπής.

 

Ο ΣΤΟΧΟΣ

του εξειδικευμένου Κολοπρωκτολογικού ιατρείου είναι να σας δοθεί η δυνατότητα να συζητήσετε με τον ειδικό τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε θεραπευτικής προσέγγισης και να λάβετε την καλύτερη εξατομικευμένη θεραπεία για το πρόβλημά σας.

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΚΟΛΟΠΡΩΚΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Social

κοινοποιήστε αυτό το άρθρο: